Riktigt svenskt?
Vad är egentligen en svensk tradition? Till midsommar hoppas det säck och dansa runt en blomsterklädd stång. Påsken fylls av ägg, godis och massor med utklädda små barn. Den tredje riktigt stora högtiden, eller i alla fall den med samma mat, julen. Dagarna fylls av granar, paket och en och annan skummtomte. De stora dagarna, helgdagarna är fulla med skrivna och oskrivna regler och varje familj och stad har sina egna både när det kommer till mat och aktiviteter. En salig blandning av allt mellan himmel och jord, men det viktigaste är gemenskap och kärlek.
Följa traditioner tycker jag är riktigt charmigt, det spelar ingen roll hur barnsligt eller konstigt något kan vara det ska ändå göras varje år. Till exempel att vi alltid stannar på fästningen för att fika på julafton. Det spelar ingen roll om regnet öser ned eller vi bara har fem minuter på oss. Utan den lilla utflykten känns dagen okomplett.
Sedan jag flyttade till Danmark har jag börjat fundera på vad som egentligen är svenskt och vad gör vi som är speciellt? Enligt mina danska vänner är vi i det avlånga landet typiskt naturmänniskor som äter kanelbullar och dansar kring en blomsterklädd stolpe.
Idag på valborg till exempel är det vårbrasa och körsång som gäller på många delar i landet. Själv är jag uppvuxen med grillfest och lek med områdets alla barn. Ikväll var jag med kyrkan och sa hejdå till vinter och firande in våren. Wikipedia skriver vårbrasa och sång som stora aktiviteter. Precis så firades min dag och måste nog säga att det var en av de mest traditionsenliga högtider som jag någon gång varit med om. Allt startade med ”vinter rasar” och vårtal utomhus med en liten brasa. Kvällen fortsatte sedan med smörgåstårta och allsång. Hur mer svenskt kan det bli?
Hoppas att ni alla hade en härlig dag där hemma!
GOD NATT!